12,5 miljoner till internationella ungdomsprojekt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har fördelat omkring 12,5 miljoner kronor till ett fyrtiotal projekt inom EU:s utbildnings- och ungdomsprogram Erasmus+ vars mål bland annat är att ge unga människor internationella erfarenheter och öka deras samhällsengagemang.

– Det är inspirerande att se att så många väljer att arbeta med mänskliga rättigheter och aktivism, säger Eva Theisz, vikarierande generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vi är också glada att se innovativa metoder för att stötta ungas entreprenörskap och projekt som vill jobba med unga med begränsade möjligheter.

Några projekt som får bidrag:

  • Wouda i Örebro arbetar med metoden ”Pay It Forward Be A Social Entrepreneur” (PiFbase) som går ut på att unga lär sig socialt entreprenörskap genom att uppfylla någon annans dröm. De gör ett ungdomsutbyte där unga deltagare får jobba med den här metoden.
  • A-net genomför utbildningen I gender, do YOUth? i Georgien där ungdomsledare från 10 länder ska lära sig mer om genusstrukturerna i samhället och hur de kan arbeta för att förändra normerna i sina organisationer.
  • Centralasiengrupperna i Malmö tar emot två volontärer i tolv månader från Ryssland. De ska bland annat organisera en studiecirkel om utvecklingsfrågor i Ryssland, östra Europa och Centralasien samt skriva för Centralasiengruppernas blogg.
  • KulturUngdom i Göteborg skapar en utställning om mänskliga rättigheter tillsammans med en tysk organisation. Ungdomsutbytet fokuserar på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter genom konst, film och text.
  • Fryshuset skapar en plattform för dialog mellan unga från Europa och MENA-regionen för att öka medvetenheten om kvinnors aktivism och övergripande socio-politiska förändringar i länderna kring Medelhavet.

Nyhetsdatum: 

2014-12-19

Viktigt material